Fraud Blocker

Educație financiară cu mentorul lui Bill Gates

Warren Edward Veirdo Buffett, supranumit mentorul lui Bill Gates, este cel care deține locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume.

Gattes și Buffett s-au întâlnit datorită unei prietene comune, Meg Greenfield, prietenă foarte bună cu mama lui Gates, Mary.

Bill, care nu era prea entuziasmat de întâlnire, a devenit fascinat de Buffett, imediat ce a început să discute cu el. Acela a fost momentul când două genii s-au întâlnit și au dat naștere unei prietenii care durează și astăzi.

Bill Gates: „Warren este atât de modest și totuși descrie atât de bine lucrurile complicate. La suprafață, îl distrează să citeze, pe Mae West, când vorbește despre filosofia sa de investiții, dar în realitate, spune ceva mult mai profund. Așa face tot timpul și, în felul ăsta, învăț mereu ceva nou despre el.

De ce este Warren Buffett mentorul lui Bill Gates?

Uite câteva lucruri incredibile despre Buffett:

 1. Buffett nu deține telefoane mobile sau laptopuri și nu comunică cu angajații decât prin intermediul unor scrisori, pe care le trimite o singură dată pe an directorilor, cărora le-a impus o singură regulă de bază: Să nu piardă niciodată investițiile acționarilor.
 2. Regretă că a cumpărat prima acțiune la 11 ani… și nu mai devreme și a donat până în prezent peste 31 de milioane de dolari.
 3. Stilul său de investiții este simplu și totodată complex, având la bază disciplină și răbdare; așa a reușit să controleze piața atâția ani.
 4. Nu a călătorit niciodată în avion particular, deși este proprietarul celei mai mari companii de avioane private din lume.
 5. Nu socializează cu oameni din înalta societate și nici nu își cumpără cele mai scumpe haine.
 6. Berkshire Hathaway (compania lui Buffett) are alte 63 de firme ca subdiviziuni.
 7. Și-a cumpărat prima fermă la 14 ani și locuiește în aceeași casă mică de 50 de ani.
 8. Nu are tablouri în casă sau alte decorațiuni interioare.
 9. Își conduce mașina singur.

Ce putem învăța de la Warren Buffett, mentorul lui Bill Gates:

 1. Înainte de a cumpăra ceva, gândiți-vă: „ce mi se întâmplă dacă nu cumpăr asta?”… Dacă răspunsul este nimic, nu cumpărați, pentru că nu aveți nevoie.
 2. Dacă nu ajută să împarți banii cu ceilalți, atunci la ce mai sunt buni? Ajutați chiar și când nu puteți; cei care știu să împartă sunt binecuvântați.
 3. Să renunțăm la hainele de firmă în favoarea celor în care ne simțim confortabil.
 4. Fiecare om are puterea de a decide cât de simplă este viața sa.
 5. Să-i ascultăm pe ceilalți, dar să facem doar cum simțim.
 6. Să renunțăm la cărțile de credit și să investim în noi.
 7. Să nu le dăm altora șansa să ne conducă viața.
 8. Nu banul face pe om, omul face banul.
 9. Nu cheltuiți banii pe care nu îi dețineți.

„Păstrează lucrurile simple și cunoaște-ți limitele. Când ţi se promit profituri rapide, răspunsul tău ar trebui să fie, rapid, «Nu»”, mai recomandă Warren Buffett.