Zamzar. Instrument online pentru conversia fișierelor

Vorbim despre Zamzar, unul dintre cele mai eficiente instrumente online pentru conversia fișierelor.

Convertor online Zamzar

Sigur, există nenumărate astfel de softuri (instrumente online, dar și programe de sine-stătătoare), însă Zamzar se remarcă prin câteva caracteristici de invidiat, dintre care aș aminti suportul pentru fișiere de până la 100 Mb (asta pentru versiunea gratuită, abonaților fiindu-le permisă inclusiv conversia fișierelor de 1 Gb), păstrarea materialelor pe server pentru cel puțin 24 de ore și nu în ultimul rând, acceptarea unui număr impresionant de formate (documente, imagini, fișiere audio sau video, fișiere cad, cărți în format electronic sau arhive).

Mai mult, folosind Zamzar puteți descărca orice filmuleț de pe Youtube, Google Video, Myspace, Dailymotion, SpikedHumor și nu numai. Cincisprezece astfel de servicii sunt suportate pentru moment, utilizatorii având de ales între a uza de pagina zamzar.com sau de un bookmarklet compatibil cu principalele browsere web.

Conversia fișierelor folosind Zamzar

Chiar dacă unii cititori m-au rugat să nu mai pierd timpul cu explicarea unor lucruri relativ simple, dat fiind profilul acestui blog și publicul țintă, trebuie să spun câteva cuvinte despre utilizarea Zamzar.

Odată ce ați accesat www.zamzar.com este imposibil să nu observați în mijlocul paginii, pașii ce trebuie urmați pentru a realiza cu succes a conversiei.

I. Alegerea și urcarea pe server a fișierului pentru care doriți să realizați conversia.

Se face folosind butonul „Browse”, limita este de 100 de Mb (asta dacă nu vreți să vă abonați), iar formatele suportate sunt de ordinul zecilor (grupate în 7 categorii majore):

  • Documente: csv, doc, docx, eps, mpp, odp, ods, odt, pdf, pps, ppt, pptx, ps, pub, txt, rtf, vsd, wks, wpd, wps, xls, xlsx;
  • Imagini: bmp, emf, gif, jpg, pcx, png, tga, tiff, wbmp;
  • Fișiere audio: aac, ac3, flac, m4a, mp3, ra, ram, wav, wma;
  • Fișiere video: 3g2, 3gp, asf, avi, flv, gvi, m4v, mod, mov, mp4, mpg, rm, rmvb, vob, wmv;
  • Cărți în format electronic: cbz, cbr, cbc, chm, epub, fb2, lit, lrf, mobi, prc, pdb, pml, rb, tcr;
  • Arhive: 7z, tar.bz2, cab, lzh, rar, tar, tar.gzh, yz1, zip.
  • Fișiere CAD: dwg, dxf;

II. Alegerea formatului în care să se realizeze conversia.

Am să iau drept exemplu un fișier PDF (Portable Document Format), iar dacă o conversie în doc (Microsoft Word Document), odt (OpenDocument Text Document), rtf (Rich Text Format) sau txt (Text document) pare deja obișnuită (câți n-au auzit de pdftoword.com ?), Zamzar poate transforma acel fișier într-o suită de imagini bmp (Windows bitmap), jpg (JPEG compliant image), png (Portable Network Graphic) sau chiar într-un MP3, acolo unde documentul include și suport audio.

III. Introducerea unei adrese de e-mail, unde veți fi anunțați când s-a finalizat conversia.

Acest pas se adresează doar utilizatorilor neînregistrați (cei care beneficiază de serviciile gratuite). Dacă nu aveți încredere să furnizați o adresă de e-mail reală, puteți oricând miza pe o adresă temporară, de genul MeltMail.

Din momentul înștiințării, aveți la dispoziție 24 de ore în care puteți descărca fișierul (urmând link-ul din e-mail), după care acesta va fi șters de pe serverele Zamzar. Sigur, restricția nu se aplică plătitorilor.

IV. Ultimul pas reprezintă trimiterea comenzii de conversie, fapt ce implică acceptarea termenilor și a condițiilor de utilizare.

Au fost câteva discuții vizând o serie de precizări incomplete (s-a mers până la o posibilă pierdere a drepturilor de autor), iar în 2008 materialul a fost actualizat. În orice caz, citiți cu atenție.

De ce Zamzar?

Aruncând o privire pe site-ul respectiv, am reușit să lămuresc „misterul” care se ascunde în spatele acestei denumiri. Zamzar este inspirat de evoluția personajul Gregor Samsa, ilustrat de cunoscutul romancier german Franz Kafka în lucrarea sa „Metamorfoza”. Gregor Samsa, un comis-voiajor ce muncea să-și întrețină familia, se transformă în timpul somnului, într-o insectă gigantică, monstruoasă. O dovadă în plus a faptului că „evadarea din cotidian” nu se face întotdeauna în direcția scontată.

Cârcotașii vor spune despre Zamzar că este încă un produs aflat în stadiul beta al dezvoltării (dar luați aminte Gmail), condamnând lentoarea acestui serviciu (în funcție de mărimea fișierului trimis, durează și câteva ore până când veți primi un e-mail cu link-ul pentru descărcare), amintind poate și de unele erori survenite în timpul conversiei. Nu-i contrazic. Cine dorește garanții sau suport tehnic este liber să achiziționeze unul dintre cele trei tipuri de abonamente (Basic, Pro sau Business), dintre care ultimul asigură inclusiv criptarea fișierelor (128 biți SSL). Dar din nou, în viață cine-ți oferă garanții?