Lăsând la o parte faptul că este una dintre cele mai mari companii din lume, Google a avut parte de eșecuri suficiente de-a lungul timpului. Multe dintre produsele Google au fost închise la scurt timp după lansarea acestora.
Nu știm de ce nu au avut succesul dorit, dar îți voi prezenta câteva dintre aceste produse, după care, spre sfârșitul articolului, vei putea urmări un infografic pentru a-ți face o idee despre cum arătau aceste proiecte.
- Google X (2005 – 2005)
Google X era o altă versiune a paginii de start Google, remodelată după interfața sistemului de operare MAC OS. Proiectul Google X a durat o singură zi.
- Google Catalog (2002 – 2009)
Google Catalog era un motor de căutare pentru cataloage de produse. În 2009, cei de la Google au înțeles inutilitatea afișării cataloagelor online, pentru că singurii care mai citesc cataloage de produse sunt cei care nu folosesc Internetul, așa că au închis proiectul.
- Web Accelerator (2005 – 2008)
Programul avea ca scop încărcarea mai rapidă a site-urilor web. Având numeroase probleme (bug-uri și probleme de securitate), Google decide să închidă proiectul la 3 ani după lansare.
- Video player (2005 – 2007)
Google Video player era o aplicație desktop creată în scopul difuzării fișierelor video de la Google. Piața playerelor video era supra-saturată, iar Google nu venea cu nimic nou. Așa că playerul era folosit de foarte puțină lume, iar Google a renunțat la proiect în 2007.
- Google Answers (2002 – 2006)
În 2002, Google a omis faptul că utilizatorii preferă informația gratuită, așa că, a decis să angajeze cercetatori care să raspundă la întrebările utilizatorilor, contra cost. Programul a eșuat și Google a renunțat la idee în 2006.
- Google Wave (2009 – 2010)
Wave se dorea a fi un instrument de comunicare ce urma să înlocuiască e-mailul, așa cum calculatorul a înlocuit mașina de scris. Cel puțin asta spuneau reprezentanții Google în prezentările de produs. În realitate, utilizatorii nu prea au înțeles programul și utilitatea acestuia, iar Google nu a intervenit să rezolve situația. Așadar, proiectul a ținut doar un an.
- Wiki Search (2008 – 2010)
Google a implementat SearchWiki, funcționalitățile acestuia putând fi utilizate numai atunci când utilizatorul este logat pe contul de Google. SearchWiki oferea posibilitatea utilizatorilor de a manipula rezultatele afișate de către motorul de căutare în diverse feluri, unele acțiuni aveau efect doar asupra rezultatele pe care le vedea utilizatorul respectiv, altele afectau și ceea ce era afișat tuturor utilizatorilor.
Pe scurt, puteai elimina un rezultat sau adăuga pagini care nu apăreau în rezultate și chiar să adaugi diferite comentarii la rezultatele din motorul de căutare, comentarii care puteau fi văzute de oricine. Într-un final, Google a realizat că Search Wiki nu este decât o risipă de resurse și în 2010 a renunțat și la acest proiect.
Alte 5 proiecte Google care n-au avut succesul așteptat:
- Google Audio Ads
- Dodgeball si Jaiku
- Google Notebook
- Google Page Creator
- Google Buzz