Cei mai mulţi dintre cei cu o afacere online, indiferent că au un magazin sau doar un un site de prezentare, consideră că riscurile de securitate nu sunt atât de des întâlnite. Majoritatea consideră că hackerii apar doar în filme sau trebuie să reprezinte doar grija marilor corporaţii şi agenţiilor guvernamentale.
Din momentul în care ai un site, există cel puţin o şansă ca site-ul tău să prezinte o vulnerabilitate când e vorba de securitate.
Principalele riscuri existe:
- accesul bazei de date şi coruperea sau furtul datelor personale de o terță parte;
- alterarea codului site-ului web pentru ca vizitatorii să vadă şi alte lucruri;
- umplerea site-ului cu comentarii spam;
- în cazuri grave, chiar blocarea accesului la propriul site.
Ce poţi să faci să previi problemele de securitate?
- În primul rând, trebuie să foloseşti parole puternice, de regulă cele generate automat de platforma folosită. O parolă puternică trebuie să aibă mai mult de 8 caractere, să conţină litere mari, litere mici, cifre şi simboluri.
- Nu folosi ca username cuvântul “admin” când te loghezi în panoul de administrare. Dacă acesta este username-ul tău, atunci schimbă-l!
- Platforma instalată pe site-ul web (indiferent că e WordPress, Magento, Drupal etc) trebuie să fie mereu actualizată, la fel şi modulele instalate pe site.
- Când se instalează module şi alte aplicaţii pe site, trebuie instalate doar din surse sigure.
- Şterge modulele pe care nu le mai foloseşti! Dacă nu le mai foloseşti, atunci cu siguranţă nu le vei actualiza când este nevoie, şi poţi creşte riscul unei breşe de securitate.
- Folosirea unui certificat de securitate SSL. Acesta este un protocol folosit pentru a avea securitate pe internet. În general, acest certificat este folosit de cei care au magazine online şi strâng informaţii despre cumpărători, cum ar fi adresa, nume, număr de telefon şi altele. Cu acest certificat SSL, o terţă parte nu poate avea acces la aceste date.
- Fă back-up frecvent! În cazul în care se întâmplă cel mai rău lucru, ţine totul într-un back-up. Ar trebui să faci cel puţin un back-up pe săptămână.
- Alege un hosting foarte bun! Poţi face toate setările de securitate posibile; dacă nu ai un provider de hosting bun, atunci eforturile tale vor în zadar. Conform statisticilor, 41% din atacurile de pe WordPress au avut loc din cauza unei breşe de securitate la providerul de hosting.
Dacă toate aceste setări ţi se par grele de făcut sau nu ai timp să le faci, atunci cel care îţi administrează site-ul web le poate face pentru tine. Acesta îţi va proteja site-ul împotriva spam-ului, îţi face back-up de câte ori ai nevoie şi îţi păstrează tema şi toate modulele actualizate.