Înainte să începi să-mi spui cât de seducătoare este descrierea produsului pe care (vrei să) îl vinzi, te întreb un lucu: când erai mic, toți copii îți spuneau că vor să ajungă agenți de vânzări, așa-i? Nu prea… Nimeni nu-și dorește să aibă un astfel de job, nici când e mic, nici la 20 de ani, nici înainte să iasă la pensie. Și cel mai tare ne deranjează că atunci când, în sfârșit, ne permitem să angajăm specialiști în vânzări, aflăm că nu-s destul de buni.
Imaginează-ți cum ar fi să existe ceva gratis care vinde eficient, pe gustul tău și, totodată, într-un mod plăcut pentru client!
Să-ți spun ceva… Când m-am gândit prima dată să am propriul meu business, mi-am spus așa: eu o să găsesc o cale prin care să fac un lucu o singură dată, iar acel lucru, acel rezultat al muncii mele să-mi aducă bani sau alte beneficii constant, fără să mai depun veun efort mai târziu.
Pot să mă chinui o lună întreagă să creez descrierea perfectă pentru un produs sau un serviciu, dar după aceea știu sigur că descrierea aceea la care am muncit atât vinde în locul meu. Asta înseamnă să muncești eficient.
Nu doar banii pot munci pentru tine, orice rezultat al muncii tale poate munci în locul tău dacă deții cunoștințele necesare. Fii foarte atent la ceea ce urmează, pentru că astăzi descoperi cei 7 pași pentru a crea o descriere atât de seducătoare că vinde în locul tău!
Descrierea produsului – Cei 7 pași
Pasul 1 – Analizează publicul țintă!
Pasul 2 – Crează o listă completă de caracteristici ale produsului și avantaje ale cumpărătorului!
Pasul 3 – Definește tonalitatea vocii!
Pasul 4 – Crează un format care poate fi „scanat” cu privirea (mai exact, foarte ușor/rapid de parcurs de către cititor)!
Pasul 5 – Scrie o primă ciornă!
Pasul 6 – Modifică textul astfel încât să fie persuasiv (Click pentru a descoperi cele 30 de cuvinte esențiale în comunicarea cu publicul)!
Pasul 7 – Optimizează textul pentru motoarele de căutare!
Pasul 1 – Analizează publicul țintă!
Cea mai simplă metodă de aplicat când vrei să înțelegi publicul țintă în profunzime, este să te gândești la un client imaginar, pentru care ai creat produsul și căruia vrei să i-l vinzi. Acest client reprezintă publicul țintă și trebuie să știi mult mai multe despre el decât niște date demografice (cum se obișnuiește).
Trebuie să-l cunoști atât de bine pe cât îți cunoști cel mai bun prieten – adică să știi ce îl amuză, ce îl sperie, ce îl întristează, dacă este altruist, ce-l face să dea click și așa mai departe.
Ai nevoie de toate aceste informații pentru a transforma descrierea ta despre produs într-o discuție cu clientul despre el însuși.
Pentru mai multe informații citește care sunt cele 6 emoții care-i fac pe oameni să cumpere produsul tău!
Pasul 2 – Crează o listă completă de caracteristici ale produsului și beneficii ale cumpărătorului!
Adori să vorbești despre produsele tale. Poate ai investit ani până când ideea ta a devenit un produs. Îți place să-i oferi clientului toate detaliile, caracteristicile și specificațiile produsului. El asta-și dorește, nu-i așa?
Oamenilor nu le pasă de produsul tău, ei vor doar să știe cum le-ar putea face viața mai frumoasă acel produs. Cum îi ajută produsul tău să rezolve rapid o problemă?
Înainte să începi să scrii o descriere, fă o listă cu toate acele caracteristici și tradu-le în beneficii.
Caracteristicile sunt despre produs, beneficiile sunt despre cumpărător.
Beneficiul poate fi formulat ca o problemă ce poate fi rezolvată (reduce stresul) sau ca un lucru pozitiv – care îmbunătățește viața (crește productivitatea).
Statisticile arată că cele mai multe (și cele mai eficiente) strategii de marketing se bazează pe rezovarea unei probleme sau evitarea unor complicații.
Evită să fii victima greșelii uriașe pe care o fac oamenii când comunică cu clienții (click!), mai ales atunci când scrii o descriere de produs și nu uita să aplici ce ai descoperit în articolul „Ce este gratis, nu consumă timp și vor toți clienții de la tine” (click!)!
Pasul 3 – Definește tonalitatea vocii!
Vrei să fii perceput drept o companie mare și plictisitoare? Sau vrei ca cititorii să se îndrăgostească de personalitatea ta și sa-i dai pe spate cu un strop de umor?
Tonul vocii face diferența! El le oferă cititorilor informații despre personalitatea și cultura organizațională.
Pune-ți amprenta asupra conținutului pe care-l scrii. Poți vorbi pe o anumită tonalitate cu clientul și prin intermediul unor rânduri. Ai mai făcut asta până acum?
Tonul vocii pe care și-l imaginează publicul tău va spune dacă ești prietenos, dacă ești distractiv, dacă ești ușor de abordat, cine ești, cum te descurci cu clienții ș.a.m.d.
Dacă publicul tău țintă ar fi o persoană cu care te-ai întâlni și pe care ai cunoaște-o foarte bine, pe ce ton i-ai vorbi? Aceea este vocea textelor tale!
Pasul 4 – Crează un format care poate fi „scanat” cu privirea!
Cercetările arată că oamenii citesc cca. 16% din cuvinte pe o pagină web. Pentru a-i atrage pe clienți ai nevoie să te citească. Deci, cum îi faci să cumpere produsul tău?
Iată elementele pe care trebuie să le conțină pagina de produs:
- Numele produsului;
- Avantaje/beneficii;
- Apelul la acțiune (butonul call-to-action);
- Prețul produsului;
- Fotografia de produs;
- Descrierea produsului;
- Opțiunea de a alege cantitatea;
- Recenzii și testimoniale pentru produs;
- „Adaugă la lista de dorințe”;
- Discount/reducere;
- Butoanele social media;
- Informații despre livrare și politica de retur;
- Live-chat;
- Materialul video de prezentare al produsului (care explică avantajele și cum se utilizează).
Este foarte important ca avantajele să fie prezentate punctual, într-un mod atractiv.
Pentru a crea o descriere de produs atractivă, încearcă să folosești:
- Subtitluri – pentru a atrage atenția;
- Liste de avantaje marcate cu bullet points sau liniuțe;
- Materiale video și fotografii profesionale;
- Mult spațiu alb pentru a cea impresia de conținut aerisit și ușor de citit;
- Un design care să se completeze perfect cu partea de text.
Pasul 5 – Scrie o primă ciornă!
Folosește-te de lista de avantaje/ beneficii, caracteristici și aranjează-le într-o ordine logică, astfel încât cititorului să-i fie ușor să le urmărească!
Dacă lista ta de avantaje este scurtă, poți include și câteva caracteristici importante. Apple, spre exemplu, are pagini special create pentru a evidenția caracteristicile designului și aplicațiile încorporate.
Crează un text pe înțelesul tuturor, foarte scurt, simplu și atractiv!
Pentru a evita să devii plictisitor, scrie textul atunci când ai o atitudine pozitivă și ești entuziasmat!
Pasul 6 – Corectează textul astfel încât să fie persuasiv!
Corectarea textului nu face referire doar la greșelile gramaticale. Asigură-te că textul pe care l-ai creat este foarte ușor și plăcut de parcurs, dar totodată persuasiv!
Revizuiește lista cu beneficii pentru a te asigura că n-ai omis nimic important!
Verifică dacă textul este despre client sau despre compania ta!
Utilizează câteva dintre cele 30 de cuvinte esențiale în comunicarea cu publicul!
Înlocuiește informațiile generale cu date specifice, statistici!
Înainte de a trece la ultimul pas, imaginează-ți că vorbești cu clientul și citește cu voce tare ce ai scris! Stilizează textul până va deveni suficient de convingător încât să vândă!
Pasul 7 – Optimizează textul pentru motoarele de căutare!
Optimizează textul și pagina pentru cuvântul sau expresia cheie pe care clienții tăi o caută cel mai mult! Dacă nu ești sigur că știi să faci asta foarte bine, apelează la specialiști! Este foarte important ca pagina ta să fie acolo unde clienții tăi te caută: pe prima pagină în Google.
Totodată, nu uita că textul tău este scris pentru clienți și nu pentru motorul de căutare. asigură-te că la finalul optimizării este destul de seducător încât să vândă în locul tău!
Scapă de grija vânzărilor! Crează descrierea produsului care să vândă în locul tău!