Despre outfit și branding. De ce Steve Jobs se îmbrăca mereu la fel?

despre-outfit-si-branding-de-ce-steve-jobs-se-imbraca-mereu-la-fel-012Anul acesta se fac 5 ani de la moartea lui Steve Jobs. Cu toții știm cine a fost directorul general al companiei Apple, Steven Paul Jobs. Dar te-ai gândit vreodată ar putea fi o legătură extrem de importantă între ținuta lui și branding?

Dacă nu ești familiarizat cu termenul „branding”, trebuie să știi că acesta face referire la procesul de creare și de întreținere a unui brand.

Spre deosebire de majoritatea directorilor de companii, care poartă costum și cravată, Jobs își făcea apariția de fiecare dată îmbrăcat într-o maletă neagră, blugi și adidași New Balance.

Înainte de a-ți explica legătura dintre outfit și branding, aș vrea să îți prezint 13 personalități care purtau același outfit de fiecare dată.

1. Steve Jobs

Steve Jobs

Co-fondator la Apple; obișnuia să poarte o bluză neagră, blugi albaștri și adidași.

2. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg

Director executiv la Facebook, îmbracă mereu un tricou gri.

3. Albert Einstein

Albert Einstein

Faimosul fizician purta costumul gri, fără șosete și părul ciufulit.

4. Barack Obama

Barack Obama

Președintele Barack Obama îmbracă doar costume gri sau albastre.

5. Carrie Donovan

Carrie Donovan

Donovan a fost redactor de modă la Vogue, Harper’s Bazaar și la The New York Times. Ea purta întotdeauna ochelari mari, haine negre și perle.

6. Jean Nouvel

Jean Nouvel

Arhitectul francez purta întotdeauna negru când era toamnă, iarnă sau primăvară și alb atunci când era vară.

7. Johnny Cash

Johnny Cash

Este numit legenda muzicii country și purta întotdeauna negru.

8. Janelle Monae

Janelle Monae

Cântăreața de R&B purta întotdeauna alb și negru.

9. Jerry Garcia

Jerry Garcia

Chitarist, vocalist și compozitor, Jerry Garcia purta mereu un tricou negru și blugi.

10. Tom Wolfe

Tom Wolfe

Wolfe, jurnalist și scriitor, purta de fiecare dată un costum alb.

11. Grace Coddington

Grace Coddington

Fostul model și actualul director Vogue poarta tot timpul negru.

12. Simon Cowell

Simon Cowell

„Uniforma” lui Cowell este formată dintr-o cămașă albă și un sacou negru.

13. Karl Lagerfeld

Karl-Lagerfeld-ținută

Designerul de modă, cunoscut ca director de creație pentru casa de modă Chanel, poartă un costum negru, cămașă albă, ochelari de soare și accesorii (cum ar fi mănuși sau diferite bijuterii).

Outfit & Personal Branding

Dacă o să cauți pe Youtube filmulețe despre „Personal Branding”, vei găsi o mulțime de sfaturi despre cum să te vinzi, cum să ieși în evidență, cum să-ți faci un plan sau să creezi o imagine. Brandingul personal nu este despre cum te văd ceilalți, ci despre cum te vezi tu.

În Personal Branding lucrurile nu trebuie să decurgă forțat, pentru că ar fi ca și când ai respecta o dietă minune dintr-un articol ieftin care nu dă rezultate (pentru că nu se potrivește metabolismului tău).

William Arruda, un guru al brandingului personal, spune că a te îmbrăca mereu în același fel este o parte importantă a brandingului personal. „Ei poartă ceea ce poartă pentru că așa se simt confortabil. Când porți ceva în care te simți bine, ești sigur pe tine”.

Este nemaipomenit când stilul tău vestimentar este specific ție și te reprezintă. Outfitul tău te face memorabil și distinctiv. Probabil că dacă ți-aș arăta o poză cu Steve Jobs în care să nu i se vadă fața, ai ști că el este în acea fotografie.

despre-outfit-si-branding-de-ce-steve-jobs-se-imbraca-mereu-la-fel-01

Să-l luăm pe Albert Einstein ca exemplu. Faimosul fizician cumpăra mai multe costume gri pentru că nu voia să-și irosească energia alegând câte o ținută diferită în fiecare dimineață. Acum, Președintele Obama face același lucru.

Trebuie să elimini din viața ta aceste probleme, care-ți consumă energie și timp. Obama spunea următorul lucru: „Vei vedea că port costume gri sau albastru. Am încercat să elimin o parte din decizii. Nu vreau să iau decizii cu privire la ce să mănânc sau să port. Deja am prea multe alte decizii de luat”.

Brandingul nu este despre „vânzare”, „imagine”, „promovare”, „vizibilitate în online”, nici despre „părerea altora”.

Brandingul este despre autenticitate.

Oamenii de afaceri faimoși sau politicienii sunt cunoscuți pentru faptul că ceea ce sunt ei ca oameni este în concordanță cu ceea ce poartă. Este vorba de cine sunt ei și cum vor să se reprezinte pe ei în societate. Americanii numesc această concordanță „brand identity”.

Zuckerberg preferă stilul casual și asta este perfect având în vedere că reprezintă întreaga generație de tineri care nu vor să poarte costum la job.

Se spune că organizațiile și marile companii corecte și care acționează în concordanță cu etica și valorile pe care aceasta le promovează nu au nevoie de PR. Probabil că dacă am fi sinceri, autentici, dacă am fi conștienți de ce anume ne face unici; dacă am fi mereu relaxați, dacă ne-am respecta valorile și principiile și am acționa mereu natural, n-am avea nevoie să ne preocupăm atât de mult de brandingul personal.

Cineva m-a întrebat zilele astea un lucru foarte important și același lucru te voi întreba și eu pe tine: „Când vei fi foarte bătrân, ce vrei să-ți amintești despre viața ta? De ce anume ai nevoie pentru a găsi curajul să te arăți oamenilor în toată splendoarea și imperfecțiunea ta?

Pe scurt, sfatul meu este următorul: Îmbracă-te în concordanță cu ceea ce ești! Fii autentic! Crează-ți un stil unic care să te reprezinte!