Despre profesionalism, de ambele părți

Din ce în ce mai des auzim în jurul nostru expresii de tipul: „nu mai sunt profesioniști”, „ce s-a întâmplat cu profesionalismul companiilor” și altele asemenea. Astăzi vă propunem să priviți acești termeni: profesionist, profesionalism dintr-un alt punct de vedere.

Dar, să le luăm pe rând. Să presupunem că apelați la serviciile unei companii consultanță în marketing online, căreia îi cereți sfaturi referitoare la poziționarea corectă în piață a afacerii voastre virtuale. Urmează un set de întrebări din partea agenției, răspunsuri trimise de voi, iar rezultatul final primit – unul deloc mulțumitor. Bombăniți un pic, blamați societatea că nu mai produce specialiști și plecați în căutarea altui furnizor.

Un alt exemplu. Vreți să înființați o companie și solicitați serviciile unei agenții de creație pentru realizarea manualului de identitate. Urmează ședințele cu voi, în care reprezentanții agenției încearcă să afle cât mai multe lucruri despre tipul de afacere pe care vreți să îl dezvoltați, public țintă, viziune și multe altele. După câteva răspunsuri monosilabice și altele nu mai lungi de o propoziție, vine propunerea agenției, la fel de nemulțumitoare, urmează reproșurile de rigoare și căutarea altor creativi.

Dar dacă ați sta un pic și v-ați gândi la cantitatea și calitatea informațiilor oferite în ambele situații. Au fost suficiente? Au avut reprezentanții agențiilor suficient material cu care să lucreze. Am putea spune că nu.

Profesionalism? Să fie, dar de ambele părți

Pentru a cere răspunsuri corecte și complete, este nevoie ca informațiile de bază să fie unele corecte și complete. Pentru a fi creativi, avem nevoie de cât mai multe informații pe care să putem lucra. Nu vă gândiți că poate unele sunt nefolositoare, spuneți absolut tot ce vă trece prin minte, pentru că avem noi grijă să triem ce e util și ce nu. Nu vă gândiți că ați putea greși. Cu cât baza informațională este mai mare, cu atât șansele ca rezultatul final să fie unul bun, cresc.

În concluzie, înainte de a cere, trebuie să oferiți. Oferiți lucruri multe și bune, pentru a putea aștepta rezultate pe măsură.