V-ați gândit vreodată să tastați numele unui domeniu folosind diacritice? Sau că pot exista două, trei, patru sau chiar mai multe domenii aproape identice spre confuzia utilizatorilor, surprinderea Google și disperarea experților în „optimizare SEO” (de ăștia nu-mi pare rău) ce ani de-a rândul au discutat robotic în cuvinte cheie? La ce-ți mai folosește un domeniu precum tamplarie-pvc.ro (exemplul este întâmplător), când în mai puțin de 24 de ore oricine va avea dreptul să înregistreze tâmplărie-pvc.ro, tâmplarie-pvc.ro sau tamplărie-pvc.ro?
ICI-ROTLD, autoritatea care gestionează domeniile IDN (Internationalized Domain Names) pe teritoriul României anunța zilele trecute că vor instala pe 2 iunie 2015 (ora 23) o nouă versiune a softului pentru înregistrarea numelor de domenii ce permite folosirea diacriticelor. A diacriticelor și nu „diacriticilor” cum mai găsim „pe internet”, cu toate că măsura ROTLD-ului din bulevardul Mareșal Al. Averescu nr. 8-10 n-a fost lipsită… de critici.
Vor fi acceptate diacriticele românești corecte (cu virgulă), conform standardului internațional ISO/IEC 8859 16:2001 ((http://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_8859-16)) : 219 (ș), 226(â), 227(ă), 238(î), 254 (ț).
Nu vor fi suportate diacriticele „cu sedilă” (sistemul ISO-8859-2) ((http://en.wikipedia.org/wiki/ISO/IEC_8859-2)), folosite vreme îndelungată mai ales pe sistemul de operare WindowXP din lipsa alternativelor. Însăși decizia RoTLD de a permite într-un sfârșit folosirea diacriticelor în numele de domeniu (România este singura țară din Europa de Est care nu oferă domenii cu diacritice) se leagă de scăderea cotei de utilizare a celui mai longeviv sistem de operare Microsoft: Windows XP.
„România a amânat implementarea domeniilor cu diacritice din cauza confuziei creată de caracterele ș și ț, pe primele sisteme Windows fiind disponibile numai caracterele ş și ţ cu sedilă.
De mai mulți ani însă, sistemele de operare Windows oferă suport pentru caracterele ș și ț cu virgulă dedesubt, corecte din punctul de vedere al limbii române. Sistemul de operare Windows XP care nu oferă caracterele ș și ț cu virgulă dedesubt nu mai este suportat de Microsoft și procentul de utilizatori a scăzut foarte mult.” , se precizează în comunicatul publicat pe site-ul propriu al RoTLD.
„Domeniile cu diacritice românești sunt deja disponibile pentru domeniile .eu începând cu anul 2009, dar și pentru multe alte domenii cod de țară”, scrie în același comunicat și dacă ați cumpărat un domeniu european (.eu) aveați posibilitatea (mă îndoiesc că ați apelat la ea) să folosiți diacritice.
Cum ne afectează folosirea diacriticelor în numele de domeniu?
Dacă folosiți Microsoft Windows XP (cota sa de piață s-a stabilizat la nivel mondial în jurul a 15 procente) v-ar ajuta tastatura românească pentru Windows XP ((http://www.secarica.ro/html/tastatura_ro.html)) și actualizarea de fonturi corespunzătoare extinderii Uniunii Europene ((http://www.microsoft.com/ro-ro/download/details.aspx?id=16083)) disponibilă pe site-ul Microsoft. Și mai mult v-ar ajuta un upgrade 🙂
Dacă aveți, așa cum bănuiesc, un sistem de operare modern (Vista, Windows 7, Windows 8 sau 8.1), verificați să nu fie setat „Romanian (Legacy)” în loc de „Romanian (Standard)” ((http://www.microsoft.com/Romania/Diacritice.aspx)), fiindcă în caz contrar URL-ul tastat în bara de adrese va fi greșit.
Dar ce facem dacă noi concurăm în ierarhia Google pe niște cuvinte cheie care ar fi trebuie scrise cu diacritice? Acoperim toate bazele. Ca la baseball. Recomandarea pentru cineva care a investit într-un EMD (Exact Match Domain) este să-și minimizeze riscurilor acolo unde ele sunt cele mai mari: din zona concurenței. E lesne să anticipam cum în această noapte se vor vinde domenii .ro într-o frenezie ce va aminti unora de momente antedecembriste și de ce nu vor fi puțin cei care speră să recupereze în confuzia creată startul ratat.
Sunt ani buni de când Google nu mai diferențiază (sau cel puțin nu apar discrepanțe majore) între căutările cu și fără diacritice, iar un domeniu ce și-a câștigat poziții stabile n-are cum să fie devansat „peste noapte” doar pentru că altcineva folosește acum diacritice în URL. Dar odată ce aceste domenii vor căpăta vechime, backlinkuri și, inevitabil, poziții decente în SERP traficul organic va veni pe cale de consecință chiar dacă nimeni nu scrie cu diacritice în URL. Startul se dă în câteva ore.
Principalul beneficiar al introducerii diacriticelor în numele de domeniu rămâne RoTLD-ul ce are acum șansa să se apropie de un milion de domenii .ro înregistrate. Când s-a adus în discuție implementarea taxei anuale (argumentul a fost atunci, ca și acum, că România este una dintre puținele țări din zona UE unde domeniul se cumpără „pe viață”), numărul domeniilor .ro se cifra undeva la 620.000 ((http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-16311661-exclusiv-taxa-anuala-domeniile-incadra-cel-mai-probabil-media-perceputa-statele-membre-adica-5-7-euro-ministerul-comunicatiilor.htm)) Cu siguranță, acest număr va crește acum. Și vă veți număra printre câștigători doar dacă reacționați rapid.
Știați că:
- Lungimea maxima a numelui de domeniu este de 63 caractere?
- Sunt permite doar caracterele alfanumerice (a-z, respectiv 0-9)?
- Singurul simbol acceptat este semnul minus (-)? A nu se confunda cu underscore (_).
- Numele domeniului nu poate începe și nu se poate termina cu semnul minus (-), dar pot fi folosite două semne minus consecutiv (–)?
- Numele de domeniu este unic și, odată înregistrat, nu mai poate fi modificat.
- Persoana de contact este responsabila pentru numele de domeniu înregistrat și, când înregistrarea se face de o entitate juridică, trebuie sa fie un angajat al firmei ce deține numele de domeniu respectiv.
- Orice persoană fizica sau juridică poate înregistra domenii sub .ro, chiar dacă nu se află în România? Extrase din regulile de înregistrare RoTLD ((http://rotld.ro/portal/pages/ro/2/))